John is een actieve man, hij wandelt en fietst graag.
Totdat hij op een zondag, ongeveer 7 jaar geleden, na een wandeling thuis komt. Door zijn diabetes voelt hij niet dat hij een blaar op zijn voet heeft gelopen. ’s Avonds merkt hij deze blaar wel op, en hij neemt snel contact op met zijn arts. Helaas blijkt het al te laat, een vleesetende bacterie heeft zich in de wond genesteld. Wat volgt is een amputatie van een deel van zijn linker voet.
Orthopedische schoenen heeft John al, vanwege een eerdere amputatie van zijn 3e teen. De oorzaak hiervan was ook diabetes. Ook nu werden er orthopedische schoenen voorgeschreven. Maar John was er niet blij mee. Hij voelde zich beperkt door zijn schoenen. Ze waren hoog en zwaar. ‘Na een paar uur ben je het zat om die schoenen te dragen, dan wil je ze uit’, zegt John. Mountainbiken ging niet meer. Daarnaast bleek zwemmen met een amputatie ook een uitdaging.
John ging op zoek naar een alternatief voor zijn orthopedische schoenen, en kwam uiteindelijk uit bij een siliconen voetprothese. Dat bleek een wereld van verschil te maken. ‘Deze prothese geeft mij het plezier in het leven terug’, vertelt John met een grote glimlach. ‘Ik kan weer zwemmen, mountainbiken, er met mijn kleinzoons op uit. Ik zou niet anders meer willen’. Het grote voordeel van een siliconen prothese is dat je weer normale confectieschoenen kan dragen, en gemakkelijk kunt wisselen tussen schoenen. Je bent dus niet meer gebonden aan dat ene paar orthopedischeschoenen.
‘Het grote voordeel van deze prothese is dat hij zo licht is, eigenlijk net als je eigen voet. Je voelt bijna niet dat je hem draagt’, vertelt John. ‘Ik zou het iedereen aanraden!’ Op de vraag of er nadelen aan de prothese zitten, moet John even nadenken. ‘Als ik naar het strand ga, dan komt er zand in mijn prothese. Dan moet je hem wel even uitdoen en schoonspoelen. Verder kan ik geen nadelen bedenken, alleen maar voordelen’.